OMFATTANDE RENOVERING AV VIRGINSKA SKOLAN

 
Virginska skolan ligger i en klassisk byggnad i Örebro. Oscariahuset, som den K-märkta byggnaden heter, byggdes i slutet av 1800-talet och har tidigare varit en skofabrik. På beställning av Örebroporten ska nu nästan 4 000 kvadratmeter fasad renoveras. Stefan och Oskar från Mur & Puts berättar om projektet.

Det är yttersidan av Virginska skolan som ska renoveras och den utgör nästan 4 000 kvadratmeter. Mur & Puts har varit på plats sedan första veckan i maj och knackat och lagat byggnadens norrsida som redan, bara två veckor senare, är klar för färgning.

– Norrsidan är alltid i bäst skick eftersom solen inte når dit. Då hinner inte isen tina och frysa på vintern som den gör på de andra sidorna där fasaden spricker. Väggen på norrsidan är tolv meter hög och åttio meter lång så det är 960 kvadratmeter som är klart för färgning nu, berättar Stefan som är arbetsledare vid projektet.

Stefan har lång erfarenhet inom branschen men är ny på företaget och gör blott sin femte vecka på Mur & Puts.

– Jag har känt Peter (Leek) sedan 80-talet så när han ringde och frågade om jag var intresserad av att börja på Mur & Puts så tackade jag ja direkt och började här. Jag har gjort många K-märkta hus förut och det är alltid kul med så här gamla kåkar. Det här är ju en statuskåk i Örebro och man vill ju gärna sätta sin prägel på fasaden och göra ett riktigt bra jobb, säger Stefan.

Längs med fasaden står 1 500 kvadratmeter byggställning uppe och täcker de två första etapperna. När den första etappen har färgats flyttas delar av byggställningen vidare så att arbetet kan fortsätta utan avbrott. Projektet består av fem etapper och totalt har Mur & Puts tre arbetare samt en praktikant från Tullängsskolan på plats som renoverar fasaden. Oskar är en av arbetarna.

– Skicket på den norra sidan var bra men det är betydligt sämre skick på den västra som vi har börjat med nu. Det är mycket som ska knackas löst och lagas. En del sprickor har uppstått av frosten men vissa har uppstått när de har bättrat på fasaden med olika material. När två olika material möts blir det ofta en spricka där. Då får man knacka upp det och laga med rätt bruk, säger Oskar som gör sitt femte år hos Mur & Puts.

Stefan och Oskar räknar med att det kommer gå åt fem–sex ton bruk på den västra sidan av Virginska skolan, vilket är förhållandevis mycket. Hela projektet väntas hålla på fram till slutet av sommaren.

– Det går som tåget här! Vi har hunnit långt på de här två veckorna och även om det är mer jobb med den västra sidan så har även den flutit på bra så här långt. Det är ju ett stort och fint hus som många passerar med sina bilar och ser fasaden så det är kul. När vi är klara här kan man peka och säga ”kolla, det där har jag gjort” och känna sig stolt över jobbet, avslutar Oskar och Stefan instämmer.

KVARTERET HARVEN I HALLSBERG FÅR NY PUTSFASAD

Kvarteret Harven får sig en rejäl upprustning både in- och utvändigt. Lägenhetshusen ska bland annat förses med ny fasad och större balkonger, med Mur och Puts som helentreprenör för båda.

Läs mer »

NYTT HYRESHUS I GAMMAL STIL PÅ OSKARSVÄGEN

Det står ett nytt hus på Oskarsvägen 36 i Örebro. På beställning av ByggTema har fasaden försetts med Örebroputs och detaljer i gammal stil.

Läs mer »

GODA REFERENSER FRÅN HALLBO EFTER SLUTFÖRT ARBETE

Mur och Puts har under sensommaren utfört putsarbeten på en anrik byggnad på Västra Storgatan i Hallsberg. Arbetet är utfört på beställning an Hallbo och med Byggtema som totalentreprenör.

Läs mer »

    [recaptcha]