TILLÄGGSISOLERING & FASADPUTS AV LÄGENHETSHUS I HALLSBERG

 

Fredrik Johansson och hans medarbetare Oskar, som även är hans brorsson, är på plats vid Fredsgatan i Hallsberg. Där renoverar de just nu fasaden av ett lägenhetshus.

Fredrik och Oskar klättrar ned från den fem våningars höga byggnadställningen som löper runt hela lägenhetshuset, båda med ett stort leende på läpparna. De, tillsammans med en lärling, har arbetat med detta projekt sedan knappt en månad tillbaka – och har redan kommit långa vägar.

– Hela framsidan är i stort sett klar. Den ena kortsidan är vi nästan färdiga med all puts på. Just nu är det baksidan vi arbetar med, där vi lägger ytterligare isolering. Sen väntar nästa kortsida, men det dröjer nog inte långt förrän vi är klara med allt, säger Fredrik och Oskar nickar instämmandes.

Fredrik och Oskar har båda arbetat på Mur och Puts i numera fyra år. De har sedan tidigare gjort flera fasadarbeten tillsammans och tycker samarbetet sinsemellan fungerat jättebra.

– Jag står som arbetsledare för projektet, men Oskar har inga problem med att flika in när det behövs. Det känns skönt att arbeta med grabben, inte bara för att vi är släkt, men också för att han har väldigt bra kunskaper, berättar Fredrik.

Kan ni berätta mer om arbetet?
– Det är Hallsbergs Bostadsstiftelse (HallBo) som är beställare. Projektet innefattar en ny fasad, där vi börjat med att tilläggsisolera hela bostaden. Det gör vi på den befintliga fasaden. Då skruvar vi helt enkelt in de åtta centimeters tjocka isoleringsplattorna direkt i väggen. Därefter lägger vi ett nät, även kallat putsbärare, som bruket fastnar i. Först grundar man och sedan kommer en stockning. Därefter väntar finputs som vi även ska måla.

Hur stor är fasadytan som ni arbetar med?
– Den är cirka 1600 kvadratmeter, vilket utgör ett ganska stort arbete för tre yrkesarbetare. Just nu ligger vi väldigt gott till, så vi blir nog klara i höst, avslutar Fredrik.

KVARTERET GIFFELN

I Södra Bettorp, strax utanför Lillån, byggs det just nu ett nytt bostadsområde vid namn Kvarteret Giffeln. Mur och Puts har blivit tilldelade uppdraget att isolera de nybyggda fastigheterna med två lager PIR-skivor och därefter lägga puts på fasaden.

Läs mer »

KV. GÅSEN SNART KLART

Förra gången vi besökte Mikko Paananen och hans kollegor på kvarteret Gåsen i Lindesberg var man endast tre veckor in i det 16 veckor långa projektet. Idag har man ungefär två veckor kvar, och det hela har gått mycket bra.

Läs mer »

VI VÄXER – VILL DU VARA MED?

År 2008 grundandes Mur och Puts. Putsföretaget har sedan dess haft en stabil och positiv utvecklingskurva, speciellt de fem senaste åren – även om man under förra bokslutsåret tappade något omsättningsmässigt.

Läs mer »